Kultura e mbikëqyrjes, një stil i ri jete

Mbikëqyrja është e vjetër sa njerëzimi. Por nëse më parë zhvillohej nga një minorancë e mirëpërgatitur mbi pjesën tjetër të popullsisë, sot mbikëqyrja furnizohet drejtpërdrejtë nga vetë ne: jemi njëkohësisht të mbikëqyrur dhe mbikëqyrës, krijues të një kulture që duket e paracaktuar për të dominuar këtë shekull. Por përhapjes së të dhënave si shpërthim depoje armësh do t’ia ndjejmë pasojat shpejt.

Ku janë njerëzit e mirë kur ndodhin gjëra të këqija?

Pasi shpërtheu pandemia, shpesh dëgjoj se krizat më të këqija nxjerrin në pah anën tonë më të mirë. Ky është një shembull tjetër i një optimizmi të pabazuar. Së paku, ky është konkluzioni që nxorra nga kriza e vitit 2008. Në fakt, duke menduar për këtë të fundit, vazhdon të më kujtohet fraza e George Orwell: “Ku janë njerëzit e mirë kur ndodhin gjëra të këqija?”.