Pavarësia, nëse nuk shpallej më 1912 Shqipëria do shpërbëhej. Patriotët punuan pa mbështetje financiare

Dritëhijet e Pavarësisë së Shqipërisë: Cila është rëndësia e shpalljes së Pavarësisë pikërisht në nëntor të vitit 1912? Ç’do kishte ndodhur nëse atdhetarët do ta shtynin ndarjen përfundimtare nga Perandoria Osmane dhe cili ishte roli specifik i Ismail Qemalit në këtë proces? Historiania Nevila Nika jep disa detaje “pikante” nga shpallja e Pavarësisë së Shqipërisë.

Fotografi me polaroid, si nga një epokë tjetër

Thuhet se identiteti ynë është produkt i përjetimeve, të cilave u rikthehemi përmes kujtesës. Por nëse këtë funksion ia besojmë plotësisht pajisjeve të jashtme, siç janë telefonët inteligjentë, a jemi të sigurt se në fund të ditës mbetemi po ne? A e shohim veten siç jemi, apo siç kemi dashur të dukemi në disa fotografi?

Kisha sipas një laiku

Një jo-besimtar, siç unë jam, është shumë i interesuar rreth historisë së Kishës e cila nisi kur Pali ra nga kali teksa shkonte nga Jeruzalemi në Damask, i ra të fiktë, u rizgjua – siç rrëfen në disa prej letrave të tij – dhe më pas një Ëngjëll e ngriti nga toka, i hyri në shpirt dhe e transformoi.

Leksione amerikane nga postieri i Charles Bukowskit

Sa herë na ndodh, që gjëra që nisin përkohësisht, apo nisin si gabime, të bëhen pjesë e realitetit? A jemi ne që kontrollojmë jetën tonë, apo është sistemi që pa kuptuar na bën pjesë të mekanizmit të madh? Zakonisht ndodh kjo e dyta, sepse njerëzit e kanë të vështirë të ndryshojnë gjendjen e ekuilibrit ku ndodhen, edhe pse shumë herë të rrish gjithë kohës në ekuilibër është sfilitëse.

Shkolla që vret imagjinatën

Sepse sistemi ynë arsimor bazohet tërësisht mbi aftësitë akademike, një sistem në të cilin disiplinat më të nevojshme për punë qëndrojnë në majë. Sa njerëz nuk kanë bërë atë që kanë dashur, për shkak të presionit familjar e shoqëror?

Kapitali dhe Ideologjia: Pabarazitë nuk janë “natyrore”

A janë pabarazitë një fenomen natyror? Thomas Piketty, ekonomisti francez që “tronditi” kapitalizmin me librin “Kapitali në shekullin XXI”, vjen me një studim të ri prej 1200 faqesh, botuar nën titullin “Kapitali dhe Ideologjia”. Në këtë artikull një pjesë e shkurtër nga libri dhe një interviste me Piketty mbi idetë e tij kryesore për të ndërtuar shtetin e mirëqenies sociale, duke frenuar zgjerimin e pabarazive.