Punët me orare fleksibël prodhojnë jetë pa shtyllë kurrizore. Richard Sennett: Kapitalizmi po kthehet në sistem dominimi

Tentojmë gjithmonë e më shumë të kërkojmë punë me orare fleksibël, me shpresën se do të jemi më të lirë. Por a është me të vërtetë kështu? Richard Sennett, sociolog, nga apartamenti i tij në Washington Square thotë se një jetë e tillë do të prodhonte një sërë eksperiencash të ndara nga njëra-tjetra, pa një lidhje logjike. Ose e thënë […]

T’i jepet fund ndarjes së lëndëve në shkencore e shoqërore: Propozimet e Edgar Morin për shkollën e shekullit XXI

“Shkolla merr përsipër të mësojë vetëm gjërat e qarta, por askush nuk u thotë fëmijëve se jeta është mbi të gjitha e mbushur me paqartësi.” Sugjerimet e Edgar Morin për arsimin në shekullin e XXI: Në shkencat humane gjykimi i mësuesve ka më shumë vlerë se notat, të shkohet drejt dijes së përgjithshme dhe epistemologjia të mësohet që në fillore. […]

Aleksandra tregon dashurinë në moshën 78-vjeçare me Zygmunt Bauman: Më propozoi gjatë një konference, dashuria është arti i dhënies

Të dy studentë në Universitetin e Varshavës. Pas përjashtimit nga Polonia, Zygmunt Baumani u bë ndoshta sociologu më i madh i kohës sonë, i famshëm për teorinë e shoqërisë së lëngët. Ajo vazhdoi të jepte mësim në Varshavë, deri sa u ritakuan pas rënies së Murit të Berlinit. Kaluan dy dekada për të ardhur te propozimi në Bellagio, buzë liqenit […]

Të flasësh me Niçen e Shopenhauerin, Irvin Yalom: Zoti është një trillim ngushëllues

Intervistë me Irvin Yalom: Turpi për prindërit e varfër dhe sukseset në psikoterapi. Më pas romanet bestseller si “Kur qau Niçja” apo “Problemi Spinoza”. Martesa e lumtur, zbulimi i rastit të Ernest Hemingëay dhe një diagnozë për Donald Trump. Nga Enrico Deaglio/ San Francisco. “Lëre fare Skype-n, do të përdorim Zoom. Do të merrni në e-mail në orën 9:30, klikoni […]

Seks, censurë dhe liri. Prapaskenat e “Tango e fundit në Paris”, filmi që tronditi Europën

Një film që “zhdoganoi seksualitetin”, siç e cilëson regjisori Bertolucci. Tragjik për jetën e aktores kryesore, atëherë vetëm 19-vjeç, Maria Schneider dhe i çuditshëm për Marlon Brandon. Bernardo Bertolucci tregon gjithçka për “Tango e fundit në Paris”, filmi që u ardhurua, u censurua e u dënua. Skena e parë e filmit në urën Bir-Hakeim. Trenat kalojnë poshtë e përpjetë. Marlon […]

“Pleqëria është si kumari, ku çdo ditë rrezikoj më shumë.” Intervista e fundit e Philip Roth për NYT: Çdo talent ka limitet e tij

Vepra e Philip Roth ishte një eksplorim i thellë dhe kritik i identitetit amerikan. Seksi, feja dhe morali ishin temat që trajtoi me ironi të hollë, në librat e tij kryesorë që gjenden edhe në shqip. Çdo vit kandidat, është një Nobel i munguar i cili prej shtatë vitesh kishte hequr dorë nga të shkruarit, pasi ia njihte limitet vetes […]