Punët me orare fleksibël prodhojnë jetë pa shtyllë kurrizore. Richard Sennett: Kapitalizmi po kthehet në sistem dominimi

Tentojmë gjithmonë e më shumë të kërkojmë punë me orare fleksibël, me shpresën se do të jemi më të lirë. Por a është me të vërtetë kështu? Richard Sennett, sociolog, nga apartamenti i tij në Washington Square thotë se një jetë e tillë do të prodhonte një sërë eksperiencash të ndara nga njëra-tjetra, pa një lidhje logjike. Ose e thënë […]

Protestat, pavarësisht formës, nuk na ndajnë nga Europa

Arsyetime të tilla si “ne nuk duhet të bëjmë protesta ekspresive, sepse jemi një vend kandidat për në BE” apo “duhet të sillemi si njerëz të civilizuar që nuk duhet t’i zgjidhim konfliktet me protesta por me dialog” kanë qenë dhe mbeten sa banale, aq edhe të dëmshme. Ajo çfarë i ka kakakterizuar shtetet e Bashkimit Europian ka qenë mbi […]

Reportazh/ Nga Tirana në Vjenë: Në kryeqytetin klasik të kafeneve dhe kulturës, ku problemet europiane duken të largëta

Një udhëtim me makinë nga Tirana në Vjenë, përmes rrëmujës ballkanike të Malit të Zi dhe europianizimit kroat e slloven. Mes valëve migratore dhe kërcënimeve të identitetit europian, Vjena është kryeqyteti i artit dhe kulturës, i kafeneve dhe salciceve, i Klimtit dhe Frojdit, i madhështisë së Habsburgëve dhe stilit gotik që e ruan me fanatizëm Europën brenda saj. Sigurisht edhe […]

T’i jepet fund ndarjes së lëndëve në shkencore e shoqërore: Propozimet e Edgar Morin për shkollën e shekullit XXI

“Shkolla merr përsipër të mësojë vetëm gjërat e qarta, por askush nuk u thotë fëmijëve se jeta është mbi të gjitha e mbushur me paqartësi.” Sugjerimet e Edgar Morin për arsimin në shekullin e XXI: Në shkencat humane gjykimi i mësuesve ka më shumë vlerë se notat, të shkohet drejt dijes së përgjithshme dhe epistemologjia të mësohet që në fillore. […]

Aleksandra tregon dashurinë në moshën 78-vjeçare me Zygmunt Bauman: Më propozoi gjatë një konference, dashuria është arti i dhënies

Të dy studentë në Universitetin e Varshavës. Pas përjashtimit nga Polonia, Zygmunt Baumani u bë ndoshta sociologu më i madh i kohës sonë, i famshëm për teorinë e shoqërisë së lëngët. Ajo vazhdoi të jepte mësim në Varshavë, deri sa u ritakuan pas rënies së Murit të Berlinit. Kaluan dy dekada për të ardhur te propozimi në Bellagio, buzë liqenit […]

Evolucioni i politikës, arroganca në parlament dhe rasti i De Gasperit

Në fillim suksesi në politikë arrihej me muskuj, më vonë me ide. Sot rëndësinë e ka marrë spektakli… Nga Erjon Uka/ Në fillim suksesi në politikë arrihej me muskuj, më vonë me ide. Sot rëndësinë e ka marrë spektakli. Me një jetë gati shekullore, Indro Montanelli është ndoshta figura më përfaqësuese e gazetarisë italiane. Madje edhe më shumë se kaq. […]

Jean-Paul Sartre ose neveria e dukjes

Është ky romani që më së miri shpalos filozofinë e Sartrit, i cili thoshte se realiteti gjendet vetëm në veprimet tona, pasi njeriu është projekt i vetes, siç i poshtri është vetë përgjegjës për poshtërsinë e tij. “Njeriu krijon vetveten, nuk lind si një qenie e kompletuar por vetëkrijohet duke zgjedhur moralin e tij”, do të shkruante më pas te “Ekzistencializmi është humanizëm”.

Reportazh/ Mirëmëngjes Gana, fytyra tjetër e Afrikës

Mijëra probleme si gjithë kontinenti afrikan. Por është një vend ku mbizotëron paqja, demokracia ka bërë hapa përpara dhe ekonomia rritet me shpejtësi. Një udhëtim në Ganë, për të parë fytyrën tjetër të Afrikës. Nga Francesca Giommi/ Parashikimet për vitin 2018 janë të shkëlqyera: Fondi Monetar Ndërkombëtar pret që ekonomia e vendit të rritet me 8,6%, më shumë se dyfishi […]