Evolucioni i politikës, arroganca në parlament dhe rasti i De Gasperit

Në fillim suksesi në politikë arrihej me muskuj, më vonë me ide. Sot rëndësinë e ka marrë spektakli… Nga Erjon Uka/ Në fillim suksesi në politikë arrihej me muskuj, më vonë me ide. Sot rëndësinë e ka marrë spektakli. Me një jetë gati shekullore, Indro Montanelli është ndoshta figura më përfaqësuese e gazetarisë italiane. Madje edhe më shumë se kaq. […]

Jean-Paul Sartre ose neveria e dukjes

Është ky romani që më së miri shpalos filozofinë e Sartrit, i cili thoshte se realiteti gjendet vetëm në veprimet tona, pasi njeriu është projekt i vetes, siç i poshtri është vetë përgjegjës për poshtërsinë e tij. “Njeriu krijon vetveten, nuk lind si një qenie e kompletuar por vetëkrijohet duke zgjedhur moralin e tij”, do të shkruante më pas te “Ekzistencializmi është humanizëm”.

Reportazh/ Mirëmëngjes Gana, fytyra tjetër e Afrikës

Mijëra probleme si gjithë kontinenti afrikan. Por është një vend ku mbizotëron paqja, demokracia ka bërë hapa përpara dhe ekonomia rritet me shpejtësi. Një udhëtim në Ganë, për të parë fytyrën tjetër të Afrikës. Nga Francesca Giommi/ Parashikimet për vitin 2018 janë të shkëlqyera: Fondi Monetar Ndërkombëtar pret që ekonomia e vendit të rritet me 8,6%, më shumë se dyfishi […]

Reportazh/ Udhëtim në Garian, aty ku humanizmi nuk ekziston më

“Në shkretëtirë nuk kishte mjaftueshëm ujë dhe ushqim. Njerëzit vdisnin rrugës, e mendoja se s’kishte gjë më të tmerrshme, por në fakt ferri është këtu: na rrahin çdo ditë, na kërcënojnë. Për ata jemi më pak të rëndësishëm se kafshët”, thotë ai, i ulur në një prej dyshekëve të pisët të qendrës. L’Espresso/ “Nëse nuk më paguajnë, një prej këtyre ditëve […]

Ka diçka që nuk e harroj kurrë

Çfarë është kujtesa historike dhe ku mund të na çojë humbja e saj? A është me të vërtetë faji i medias, dhe përse kujtesa e tepruar mund të jetë e dëmshme? “Kur ndonjë akt censure përpiqet të zhdukë një pjesë të kujtesës së një shoqërie, kjo shoqëri pëson krizë identiteti”, thoshte ndër të tjera Umberto Eco duke folur për memorien kolektive, filtrimin e informacionit, internetin dhe sfidat e së ardhmes. Leksioni i fundit në sallën e Kombeve të Bashkuara.

Të flasësh me Niçen e Shopenhauerin, Irvin Yalom: Zoti është një trillim ngushëllues

Intervistë me Irvin Yalom: Turpi për prindërit e varfër dhe sukseset në psikoterapi. Më pas romanet bestseller si “Kur qau Niçja” apo “Problemi Spinoza”. Martesa e lumtur, zbulimi i rastit të Ernest Hemingëay dhe një diagnozë për Donald Trump. Nga Enrico Deaglio/ San Francisco. “Lëre fare Skype-n, do të përdorim Zoom. Do të merrni në e-mail në orën 9:30, klikoni […]

Seks, censurë dhe liri. Prapaskenat e “Tango e fundit në Paris”, filmi që tronditi Europën

Një film që “zhdoganoi seksualitetin”, siç e cilëson regjisori Bertolucci. Tragjik për jetën e aktores kryesore, atëherë vetëm 19-vjeç, Maria Schneider dhe i çuditshëm për Marlon Brandon. Bernardo Bertolucci tregon gjithçka për “Tango e fundit në Paris”, filmi që u ardhurua, u censurua e u dënua. Skena e parë e filmit në urën Bir-Hakeim. Trenat kalojnë poshtë e përpjetë. Marlon […]

Profecitë e Indro Montanellit për krizën e gazetarisë: Skandalet, rruga e shkurtër e gomerëve

Leksioni fundit i Indro Montanellit në Universitetin e Torinos është një profeci për gazetarinë e keqe. “Nëse dikush prej jush do të merret me këtë profesion, largohuni nga tundimi i scoop-it! Ju lejon të arrini më shpejt majën, por në mënyrën më të keqe të mundshme. Publiku është një kafshë e çuditshme. Duket sikur nuk kupton, por nëse luani me […]