Profecitë e Indro Montanellit për krizën e gazetarisë: Skandalet, rruga e shkurtër e gomerëve

Leksioni fundit i Indro Montanellit në Universitetin e Torinos është një profeci për gazetarinë e keqe. “Nëse dikush prej jush do të merret me këtë profesion, largohuni nga tundimi i scoop-it! Ju lejon të arrini më shpejt majën, por në mënyrën më të keqe të mundshme. Publiku është një kafshë e çuditshme. Duket sikur nuk kupton, por nëse luani me […]

“Pleqëria është si kumari, ku çdo ditë rrezikoj më shumë.” Intervista e fundit e Philip Roth për NYT: Çdo talent ka limitet e tij

Vepra e Philip Roth ishte një eksplorim i thellë dhe kritik i identitetit amerikan. Seksi, feja dhe morali ishin temat që trajtoi me ironi të hollë, në librat e tij kryesorë që gjenden edhe në shqip. Çdo vit kandidat, është një Nobel i munguar i cili prej shtatë vitesh kishte hequr dorë nga të shkruarit, pasi ia njihte limitet vetes […]

Reportazh/ Kuba pas Kastros, pak libra e shumë varfëri: Aty ku revolucioni është kthyer në besim fetar

Në prill, Raul Kastro do të largohet nga pushteti, por duket se politika nuk i intereson shumë njerëzve. Një udhëtim në ishullin komunist, ku revolucioni është kthyer në fe, e ku Che Guevara ngatërrohet me Jezu Krishtin. Ka pak mjete informimi, shumë varfëri, e megjithatë kubanët jetojnë ende me dinjitet. Kuba sot sheh më shumë nga e shkuara, se sa […]

The Economist: Duhet të mësojmë shumë nga Marksi

The Economist/ Një rregull i pashkruar i fushatave në Britani thotë se kurrë nuk duhet të përmendni mendimtarë të mëdhenj. Por, më 7 maj, laburisti John McDonnell e theu këtë rregull duke përmendur jo vetëm një mendimtar të madh, por pikërisht Karl Marksin. “Unë mendoj se ka shumë për të mësuar duke lexuar ‘Kapitalin’”, tha ai. Të nesërmen, ishte kreu i […]

Loja me arsimin, mëkati i përsëritur i qeverive

Nga Erjon Uka/ Teksa nxënësit po bëhen gati për të dhënë provimet e maturës, që janë vendimtare për aksesin e tyre në universitet, qeveria me një VKM ka ndërruar notën minimale mesatare të pranimit në institucionet e arsimit të lartë, duke e rritur në 6,5. Për të saktësuar diçka që në fillim, në thelb, ky mund të jetë një vendim […]

Të rinjtë, një potencial i shpërdorur

Millenialët (të rinjtë e mijëvjeçarit) përbëjnë një potencial të madh, por të çuar dëm. Ka shumë faktorë që i paralizojnë këta të rinj për të qenë pjesë e dinamikave të tregut të punës. Variojnë nga arsimimi, rimëkëmbja e ngadaltë pas krizës globale, burokracitë shtetërore dhe mungesa e politikave frymëzuese. Dhe nëse mendoni se kjo situatë ndodh vetëm në vendet e […]

Integrimi është karamele. Ne ende nuk kemi ujë!

Nga Erjon Uka/ Qofshin të një natyre populiste ose jo, të ashtuquajturat dëgjesa të Edi Ramës me popullin nxorën në pah një veçori e cila në përditshmërinë e lajmeve të mira që sillen e shkojnë matanë detit sfumohet: Shqipëria përballet me probleme thellësisht ekzistenciale! Në 11 raporte të publikuara deri tani, 5 qarqe e kishin furnizimin me ujë problem parësor, […]